De cijfers zijn indrukwekkend: elk jaar eindigt in Frankrijk 10 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak. Elke inwoner van Frankrijk gooit dus 30 kg voedsel per jaar weg, waarvan 7 kg zelfs nog ingepakt. Om dit verschijnsel tegen te gaan, dat neerkomt op 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, wordt de wetgeving aangescherpt en worden burgers zich steeds bewuster van dit probleem. Er zijn de afgelopen jaren dan ook tal van initiatieven genomen. Hieronder volgen 5 projecten om onze slechte gewoonten af te leren.
Too Good To Go, de app die de strijd aangaat tegen onverkochte producten
Het principe van Too Good To Go is eenvoudig: dankzij een app kun je bij een winkel in de buurt een “verrassingspakket” bestellen. Dit pakket bestaat uit onverkochte producten van die dag, zoals versproducten die de volgende dag niet meer verkocht mogen worden, kant-en-klaarmaaltijden, brood, enz. Iedereen heeft baat bij zo’n verrassingspakket tegen een spotprijs: de winkel, de klant en onze planeet.
De kantines Zéro Gaspil’® van de vereniging Mille et Un Repas
In grote gaarkeukens is verspilling helaas realiteit. In schoolkantines komt die verspilling neer op 167 gram per maaltijd en per persoon. De vereniging Mille et Un Repas heeft het initiatief genomen om via Zéro Gaspil’® deze verspilling tegen te gaan: gerechten van zeer hoge kwaliteit, bediening in plaats van zelfbediening, hetzelfde bord voor het voorgerecht als het hoofdgerecht. Het resultaat spreekt voor zich, want in de restaurants die voor deze oplossing kozen, is nu nog slechts sprake van 20 gram voedselafval per persoon en per maaltijd.
Checkfood ter herinnering van de uiterste houdbaarheidsdata
Je hebt zojuist boodschappen gedaan en wilt die opbergen ? Een ogenblik geduld! Neem de tijd om de streepjescodes van je producten te scannen met de app Checkfood. Vul de uiterste houdbaarheidsdatum in en klaar! De dagen erna kun je in één oogopslag zien welke producten je als eerste moet gebruiken. De app waarschuwt je automatisch. En als de uiterste houdbaarheidsdatum van een product nadert, heb je twee opties: opeten of aan een vereniging geven.
“Happy hours” in de supermarkt
In zowel Frankrijk als elders in Europa vinden steeds meer supermarkten een oplossing om voedselverspilling tegen te gaan, door producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is sterk afgeprijsd aan te bieden. In Finland heeft de keten S-Market bijvoorbeeld het principe van de “happy hours” bedacht. Om negen uur ‘s avonds worden de producten waarvan de houdbaarheidsdatum op die avond verstrijkt met 60% korting aangeboden. Ook bij ons proberen steeds meer winkelketens door speciale schappen verspilling tegen te gaan.
Tips van ADEME om thuis minder te verspillen
Het Franse agentschap voor milieu en energiebeheer (ADEME) geeft op zijn website handige tips om thuis verspilling tegen te gaan. Het agentschap raadt bijvoorbeeld aan om van tevoren je menu’s te bedenken, om alleen maar te kopen wat je precies nodig hebt. Ook wordt aanbevolen om producten te kopen in een formaat dat aangepast is aan je gezinssituatie, om te letten op een goede bewaring van de voedingsmiddelen, om de juiste hoeveelheden voor te bereiden of om bijvoorbeeld de restjes goed te gebruiken. Doel: eten dat in je buik verdwijnt in plaats van … in de vuilnisbak !
Ook Pink Lady® bindt de strijd aan tegen verspilling !
Bronnen
https://www.ademe.fr/particuliers-eco-citoyens/alimentation/eviter-gaspillage-alimentaire
http://checkfood.fr
https://cantines.org/cantines-responsables/cantines-anti-gaspi/
https://toogoodtogo.fr/fr
https://www.1001repas.com/
https://www.pomme-pinklady.com/fr/pink-lady-une-marque-engagee/les-engagements-pink-lady/valorisation-de-chaque-pomme/